Sunday, January 25, 2009

το … φαινόμενο TROKTIKO

Το troktiko.blogspot.com ξεκίνησε το ταξίδι του στο διαδικτυακό κόσμο των blogs, τον Φεβρουάριο του 2008. Με την έξαρση των blogs εκείνη την περίοδο, λόγω press-gr, δημιουργήθηκαν πολλά ιστολόγια, που είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα. Άλλα τοπικού ενδιαφέροντος, άλλα μόνο πολιτικού, άλλα μουσικού ή άλλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Το troktiko.blogspot.com φάνηκε από την αρχή πως διαφέρει. Το επίπεδο της ενημέρωσης του ήταν … υψηλό και το όνομα του ιδιαιτέρως προκλητικό.

Με την αρχή της λειτουργίας του, το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε, με επιφύλαξη στην αρχή, στην νέα αυτή απόπειρα και έτσι το troktiko, κατάφερε να φτάσει σε λίγους μόνο μήνες ήδη στα 60.000 δημοφιλέστερα sites σε όλο τον κόσμο. Και το τονίζουμε. Όχι μόνο blogs αλλά το σύνολο των ηλεκτρονικών σελίδων στον κόσμο. Βέβαια, στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα εκείνη την περίοδο στην διαδικασία αποδοχής και αναγνώρισης από το δύσπιστο και πολύ υποψιασμένο (μετά την πλύση εγκεφάλου από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες) ελληνικό κοινό.

Η πρωτοκαθεδρία του press-gr δεν άφηνε περιθώρια ανταγωνισμού, που φαινόταν μεν δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος. Άλλωστε είναι τόσο σαφές πως μόνο όποιος αξίζει … προχωράει, ιδιαίτερα στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο του Internet. Όπως βλέπετε και στο γράφημα, η πορεία του troktikou, άρχισε να γίνεται όλο και πιο ανοδική ιδιαίτερα μετά τον Μάιο και τότε που το σκάνδαλο SIEMENS, όσον αφορά τουλάχιστον στην ενημέρωση, μεσουρανούσε στα ελληνικά ιστολόγια, με ειδήσεις από το press-gr και το troktiko, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα και αξιόλογα blogs. Φαίνεται πως αυτή η αξιόπιστη ενημέρωση απέδωσε και έτσι το troktiko έφτασε να βρίσκεται μέσα στα 40.000 δημοφιλέστερα sites του κόσμου μόλις τον Ιούλιο του 2008, 5 μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Εκεί άρχισε και η μεγάλη άνοδος. Περνάει το press-gr και έκτοτε δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους και αρχίζει την τρελή κούρσα της ανόδου και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε αναγνώριση από το ελληνικό και ξένο αναγνωστικό κοινό. Σήμερα έχει φτάσει να είναι ανάμεσα στις 15.000 δημοφιλέστερες σελίδες του κόσμου και φυσικά στην πρωτοκαθεδρία των ελληνικών blogs. Πολύ μπροστά και από ορισμένα ενημερωτικά portals (εφημερίδων και καναλιών).

Βέβαια δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τον σχολιασμό του περιεχομένου των αναρτήσεων του. Μια περίοδο επελέγη, άσκοπα κατά τη γνώμη μου, ο σχολιασμός και η συνεχής αντιπαράθεση με άλλα blogs σε σημείο που έχανε την ουσία της ενημέρωσης. Ήταν εκείνη την περίοδο που άρχισαν να ταυτίζουν τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο με την ομάδα του troktikou. Δεν ξέρουμε την σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών αλλά τουλάχιστον η διαδικασία αυτή δεν κράτησε για πολύ.

Τέλος να σημειώσουμε πως υπάρχει μια λάθος, πάλι κατά τη γνώμη μου, κατεύθυνση ενός κομματιού της ενημέρωσης. Δηλαδή, παρατηρείται ένας σχολιασμός της πληροφόρησης από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Μα γιατί καλά μου troktika, να ασχολούμαστε μαζί τους σε τέτοιο βαθμό; Όσο τους σχολιάζουμε τόσο τους διαφημίζουμε. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν, οι πληρωμένοι τηλε-παρουσιαστές, τα διαπλεκόμενα εκδοτικά συγκροτήματα. Μην γίνουμε σχολιαστές της κατάντιας της τηλεόρασης και των πληρωμένων άρθρων εφημερίδων. Αυτό όσον αφορά στο σχολιασμό του περιεχομένου. Επίσης κάποιες εμμονές με πρόσωπα (π.χ. Λαζόπουλος), είναι αναπόφευκτες εφόσον τα άρθρα γράφονται από ανθρώπους και μπαίνει πάντα το προσωπικό στοιχείο.

Το troktiko, μόλις χθες, έκανε μια μεγάλη προσφορά (σε περίοδο ακρίβειας) για το κοινό του. Πρόσφερε 50% έκπτωση σε αγορά ρούχων ενός μεγάλου καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, απλά με την λέξη… troktiko. Τρομερή επιτυχία … για τους ανθρώπους του troktikou. Είπαν πως έρχονται κι άλλα… Για να δούμε. Σε λίγο καιρό θα μας συντηρούν τα blogs. Για ρούχα στου troktikou, για φαί στο press-gr και … τα δόντια μας θα τα φτιάχνουμε … στο DentNEWS.
Καλή συνέχεια troktika…

http://www.dentnews.net/?p=2112

0 comments:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Insurance News. Powered by Blogger